Holistische EMDR

“Life is a mirror and what you see out there, you must first see inside of you”

– Wally “Famous” Amos

ABOUT

Holistische Eye Movement, Desensitisation & Reprocessing

De Holistische EMDR is een eenvoudige behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Schokkende, stressvolle, angstige of eenzame ervaringen die in je leven een nadrukkelijke rol blijven spelen,

Hoe is de werking te verklaren?
Het lukt je brein niet goed om tegelijkertijd te denken aan een nare gebeurtenis en zich te concentreren op de afleidende stimulansen. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit en je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. 

De meeste mensen hebben wel iets meegemaakt dat (onbewust) invloed heeft op stemming, gedrag en levensgeluk. Zowel van recente gebeurtenissen, als van vele jaren terug.
Een trauma hoeft men zich niet bewust te zijn. Nare ervaringen, ook uit de babytijd, kunnen levensvreugde en zelfvertrouwen nu nog sterk beïnvloeden.

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

– angstklachten
– negatief zelfbeeld
– depressie
– eetstoornis
– chronische pijn
– verslaving