Rouwverwerking
+ ademhaling

“De dood moet zo mooi zijn. Liggen in de zachte bruine aarde, met het gras wuivend boven je hoofd, en luisteren naar de stilte. Om geen gisteren te hebben, en geen morgen. Om de tijd te vergeten, om het leven te vergeten, om vrede te hebben.”

– Oscar Wilde

Mijn werkwijze:

 

Verlies en rouw, vroeg of laat maken we het helaas allemaal mee. Een verlieservaring kan je behoorlijk van je stuk brengen.
Rouwen kost tijd en je moet leren met je verlies om te gaan en manieren vinden om het te kunnen dragen.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan: omgaan met rouw en verlies kan erg moeilijk zijn. Bij rouwen is er geen goed of fout, je rouwt op jouw manier!

Rouwen kan samen gaan met allerlei (heftige) verschijnselen. Wat je voelt bij rouw is bij iedereen verschillend. Naast emotionele gevoelens zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid, piekeren, hulpeloosheid en/of ontevredenheid, kan rouw ook voor lichamelijke reacties zorgen. Denk hierbij aan moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en verminderde eetlust.

Ik help je graag zodat je leert met je verlies om te gaan en manieren te vinden om vitaal te blijven in tijden van rouw.

1 van de tools die ik zal inzetten is de ademtechniek van de verbonden ademhaling.
De verbonden ademhaling betekent dat je de inademing verbindt aan de uitademing.

Wat is de verbonden ademhaling precies? Met een verbonden ademhaling laat je de pauze die er normaal tussen een in- en uitademing is weg. Je verbindt de inademing en uitademing dus met elkaar en bent continu aan het ademen. 

Als je die pauzes weglaat, gebeurt er iets bijzonders.

Met een verbonden ademhaling open je als het ware je ademhalingssysteem.
Je krijgt meer zuurstof binnen dan normaal, wat van alles losmaakt in je hoofd en lijf.
Er kunnen emoties, angst of oud zeer loskomen. De truc is dat je deze accepteert door er simpelweg doorheen te ademen.

Zo ontdek je dat er niets gebeurt tijdens het emoties toelaten.
Emoties duren maar 25-90 seconden. Ze zijn er en ebben ook weer weg. Net zoals een golf het strand opspoelt en even later weer verdwijnt.

Verbonden ademhalen zorgt ervoor dat je fysiek, mentaal en emotioneel in je kracht kunt staan. Hierdoor ervaar je meer plezier, blijheid en ruimte in jezelf.

Ik vind de verbonden ademhaling een prachtige oefening die je dieper in contact met jezelf brengt zonder er veel woorden aan vuil te maken. Je ruimt letterlijk de opgekropte emoties zoals angst, woede of verdriet op. Je zult merken dat die nare lichamelijke klachten daardoor ook verminderen of zelfs verdwijnen.